Gewenste afnemer getijdenstroom blijft uit

Het is niet gelukt om een afnemer te vinden voor de getijdenenergie die wordt opgewekt in de Oosterscheldekering. Het bedrijf achter de centrale, Tocardo, hoopte bij de start ervan een groot bedrijf te kunnen presenteren als vaste klant.

Interen op subsidie
Nu gaat de groene stroom als door windmolens opgewekte energie naar Delta. De prijs die het energiebedrijf voor dat soort stroom betaalt is lager dan de kostprijs van getijdenenergie. Hierdoor moet Tocardo de komende jaren interen op de subsidies die het heeft gekregen voor de ontwikkeling van getijdenenergie.

Lang duren
Volgens Tocardodirecteur Hans van Breugel zal hierdoor verbetering van het opwekken van stroom uit eb en vloed langer duren. Het bedrijf is daarom op zoek naar sponsors om te helpen bij de verdere ontwikkeling van getijdenenergie. Ook hoopt Van Breugel dat het ministerie van Economische Zaken een steentje bijdraagt door extra subsidies.


Diederik Samsom

De getijdencentrale in de Oosterscheldekering is woensdagmiddag officieel in werking gesteld. Daarvoor kwam Diederik Samsom, fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, naar Neeltje Jans. Hij is enthousiast over het project dat helemaal past in het plan voor duurzame energie dat de PvdA deze week samen met GroenLinks heeft gepresenteerd.

Lees ook:
- Getijdencentrale in bedrijf, groene stroom uit eb en vloed
- Primeur: energie uit eb en vloed Oosterschelde

Deel dit artikel: