Mensenhaai in Oosterschelde is broodje aap

De geruchten die gonzen op internet over een mensenhaai van acht meter die gespot zou zijn in de Oosterschelde zijn niet waar. Meerdere deskundigen verwijzen dat verhaal naar het land der fabelen.

Tropisch
Bij het coördinatiecentrum van Rijkswaterstaat zijn geen meldingen over zo'n haai binnengekomen. Daarnaast is de mensenhaai, ook bekend onder de naam witte haai, een soort die in Europa uitsluitend voorkomt in de Middellandse Zee. In de winter houdt de haaiensoort een winterslaap op de zeebodem.

Bron
De bron van de geruchten is een bericht op Facebook van 'Binnenvaart in Nederland'. Daarin wordt beweerd dat het bericht oorspronkelijk afkomstig is van persbureau ANP, maar het ANP heeft dat bericht nooit verspreid.Theoretisch mogelijk
Het is theoretisch mogelijk dat een verdwaalde witte haai in de zomer gezien wordt voor de Zeeuwse kust. De temperatuur, het zoutgehalte en het aanbod van voedsel in onze vaarwateren lijken dan sterk op die in de gebieden waar de witte haai voorkomt. Het dier eet onder meer zeehonden. Bij de Engelse en Schotse kust wordt wel eens een witte haai gesignaleerd, maar deze meldingen zijn nog nooit bevestigd.

Vaste routes
De kans is volgens biologen klein dat dat de witte haai zich ooit aan onze kust zal vestigen. Er zijn wereldwijd niet veel witte haaien en uit satellietmetingen blijkt dat de roofvissen vaste routes afleggen, waar ze bijna nooit van afwijken. En zo lang het aantal witte haaien klein blijft, hebben de dieren weinig behoefte om nieuwe gebieden te koloniseren, zeggen biologen.

Opzienbarend
Het is niet de eerste opzienbarende melding in Zeeuwse wateren. In de Oosterschelde werd in februari nog een Bultrug gezien van tien meter lang. En in januari vorig jaar werd bij Westkapelle een reuzenhaai gezien van acht meter.

Lees ook:
- 'Bultrug zelf weer de Noordzee opgezwommen'
- Reuzenhaai gezien bij Westkapelle

Deel dit artikel: