Een kind verliezen zonder afscheid te nemen

Zondag is het twee├źntwintig jaar geleden dat Danny Harte uit Terneuzen bij een auto-ongeluk op de Zeelandbrug om het leven kwam. Een plaquette en bloemen herinneren passanten nog altijd aan deze gebeurtenis.

Pakketjes
Op 29 november 1993 zat de toen 21-jarige Danny Harte uit Terneuzen samen met een collega in een busje. Ze bezorgden pakketjes voor een postorderbedrijf en waren op weg naar huis. De collega, die de auto bestuurde, haalde een vrachtwagen in op de Zeelandbrug en raakte daarbij een tegenligger. Beiden vlogen door de voorruit de Oosterschelde in. De collega wist weer uit het water te komen, maar Danny is nooit teruggevonden.Vijftig jaar
Volgende maand bestaat de Zeelandbrug vijftig jaar. De Provincie, beheerder van de brug, kan niet zeggen hoeveel dodelijke ongevallen er op de Zeelandbrug hebben plaatsgevonden in die vijftig jaar. Ze houden dat pas bij sinds 2001. En sinds dat jaar zijn er geen dodelijke ongevallen meer geregistreerd, wel twintig (zwaar)gewonden.

Afscheidsceremonie
Dat het lichaam van hun zoon nooit is gevonden, maakt het verlies voor ouders Cor en Willy Harte extra zwaar. "Je kunt geen afscheid nemen en blijft in het ongewisse. Er is uitgebreid gezocht, zelfs jaren later nog. Zelf gingen we destijds ook een paar keer per week naar de Zeelandbrug om langs de oevers te zoeken. Doordat we hoop hielden dat hij gevonden werd, hebben we een afscheidsceremonie steeds uitgesteld. Uiteindelijk is die er nooit gekomen."

Gedenksteen
Cor en Willy Harte plaatsten met toestemming wel een gedenksteen op de Zeelandbrug op de plek waar het ongeluk gebeurde. "Altijd ben jij - daar waar - wij zijn", staat er op. Cor Harte: "Een keer of zes per jaar gaan we naar de Zeelandbrug. Op zijn verjaardag, op zijn sterfdatum. Soms spontaan. Dan kijken mijn vrouw en ik elkaar aan en denken we hetzelfde. We moeten er dan even naar toe. Maar meestal blijven we maar een paar minuutjes. Het lijkt wel hoe ouder we worden, hoe zwaarder het ons valt. Het verdriet slijt niet."


Muziek

Om zijn verdriet een plekje te geven, schreef vader Cor Harte samen met Marc Waebeke het nummer 'A message to heaven'.


Slachtofferhulp
Cor en Willy Harte kunnen redelijk goed omgaan met hun verdriet, maar het is allemaal heel week, zeggen ze. "Die deurtjes van verdriet staan altijd op een kier. We hebben wel veel aan Slachtofferhulp gehad. De twee dames die ons toen opvingen, komen nog steeds wel eens langs, al werken ze niet eens meer voor Slachtofferhulp."

Bermmonumentjes in Zeeland
Omroep Zeeland maakte eerder een overzicht van bermmonumenten in de provincie. De plaquette voor Danny Harte op de Zeelandbrug staat daar ook bij.


Bekijk hier het overzicht van bermmonumenten in Zeeland

Kent u nog een monumentje dat ontbreekt? Laat het ons weten: veiligheid@omroepzeeland.nl

Deel dit artikel: