Eis: 18 maanden cel voor bedreigen burgemeester

Het Openbaar Ministerie heeft maandagochtend voor de rechtbank in Middelburg 18 maanden cel geëist tegen een 58-jarige man uit Rijen voor het bedreigen van de Vlissingse oud-burgemeester René Roep.

Bekentenis
De man bekende tijdens de rechtszaak dat hij Roep bedreigde. Waarom wilde de verdachte niet zeggen. Hij werd twee jaar geleden op heterdaad betrapt toen hij lasterbrieven verspreidde in de woonomgeving van Roep. In die brieven schold hij de burgemeester uit voor varken en hond. Ook ontving Roep bedreigingen via mail en telefoon.

Lees ook: Bedreiger Roep schreef ene dreigbrief na andere

Draaideurdebiel
Er zijn in deze zaak meer slachtoffers. René Roep was van 2001 tot 2010 burgemeester van de gemeente Gilze-Rijen, waarin de verdachte woont. Daar belaagde de verdachte structureel de vrouw van wijlen burgemeester Aarts, die vóór Roep burgemeester van de gemeente Gilze-Rijen was. Hij hield het niet alleen bij dreigberichten: ook gooide hij autoruiten in en verspreidde hij gif. De man zou ook minister Plasterk en een hulpverlener met de dood hebben bedreigd. "Ik draai niet om de hete brei heen", zei de verdachte die zelf zijn verdediging voerde. "Ik heb schuld en zit fout. Ik ben bezig geweest als draaideurdebiel."

Eis
Naast een celstraf van anderhalf jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, eist het OM een proeftijd van drie jaar en pleit het voor een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet volgens het OM de man uit de buurt van alle betrokkenen, blijven en uit de buurt blijven van een van de slachtoffers. Ook zou de man moeten worden opgenomen in een zorginstelling. De officier van justitie acht de man 'verminderd toerekeningsvatbaar'. Hij zou mogelijk een vorm van schizofrenie hebben.

Lees ook: Burgemeester René Roep treedt af

Bonnetjes-affaire
Aanleiding voor de dreigementen is mogelijk de bonnetjes-affaire uit 2013. Roep zou samen met oud-wethouder Jacques Damen onterechte declaraties hebben ingediend. Onder druk van de gemeenteraad hield Roep de eer aan zichzelf en stapte op.

Lees ook: Zaak bedreiger René Roep uitgesteld

Deel dit artikel: