Griend van 5 meter aangespoeld bij Vlissingen

Op het Nollestrand bij Vlissingen is woensdagmorgen een dolfijnachtige van vijf meter lang aangespoeld. Volgens strandwachter Albert Dijkstra gaat het om een volwassen griend. Het karkas weegt naar schatting ongeveer 800 kilo.

Canarische Eilanden
Dijkstra vermoedt dat het mannetje onderdeel was van een groep die voor de Franse kust in de problemen kwam. Begin november spoelden meerdere grienden aan bij Calais. Het is mogelijk een overlevende van de groep die alsnog is aangespoeld. Normaal gesproken zwemmen grienden rond deze tijd van het jaar bij de Canarische Eilanden.

Onderzoek
Het karkas wordt later op de dag geborgen. De griend wordt dan naar de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht gebracht. Onderzoek zal uitwijzen hoe het zoogdier aan zijn einde kwam.Griend
In december 2014 spoelde op het strand bij Nieuw-Haamstede ook een griend aan. Dit exemplaar was 3,81 meter lang en woog 410 kilo. Een griend is op de orka na de grootste dolfijnensoort en kan zo'n 7,5 meter lang worden. Het zoogdier komt zelden voor in de Noordzee.

Foto's: Albert Dijkstra en Theo Klanke

Deel dit artikel: