'Hedendaagse kunst in Zeeland in zwaar weer'

Door alle bezuinigingen is de toekomst van de hedendaagse kunst in Zeeland in gevaar. Dat zegt Kathrin Ginsberg, directeur van het Centrum Beeldende Kunst Zeeland. Veel expositieruimten moeten hun deuren sluiten.

Internet
"Het publiek zal in zijn omgeving steeds minder kunst zien. De tentoonstellingsplekken verdwijnen, dus waar moeten ze heen? Je kunt het zien op internet, maar dat is nooit hetzelfde als het gewoon ervaren", zegt Ginsberg. Door de sluitingen hebben de kunstenaars steeds minder mogelijkheden om hun werk te laten zien.

Vleeshal
Een goed voorbeeld is de Vleeshal in Middelburg. Die expositieruimte krijgt nu ongeveer 375.000 euro subsidie, maar als het aan de gemeente ligt wordt dat in 2019 teruggebracht naar 330.000 euro. Volgens directeur Roos Gortzak heeft dat gevolgen. "Door alle bezuinigingen kunnen we niet meer de kwaliteit bieden die we gewend zijn."

Subsidie
In 2012 kreeg de vleeshal nog 500.000 subsidie. Daarvoor moest voldoen worden aan bepaalde eisen. "Het absurde is dat deze prestatie-eisen nog steeds hetzelfde zijn, maar we krijgen minder subsidie." Gortzak vindt dat de gemeente Middelburg ook geen rekening houdt met de internationale uitstraling die de Vleeshal heeft. ''De Vleeshal geeft een economische impuls aan Middelburg en Zeeland op het gebied van toerisme."

Willem3
In Vlissingen zijn de bezuinigingen op kunst en cultuur door de gemeente al snel zichtbaar, de Willem3 kazerne sluit aan het einde van dit jaar de deuren. Directeur Onno Bakker: "Het is pijnlijk dat er na 16 jaar exposities in de Willem3 nu een einde aan komt." Ook de kunstuitleen die in het pand zit moet op zoek naar een nieuwe locatie.

Bezuinigingen
De Raad voor Cultuur vindt ook dat Zeeuwse gemeenten te veel bezuinigen op kunst en cultuur. Dit concludeert het adviesorgaan van de overheid na een werkbezoek aan Zeeland in oktober. Vooral Terneuzen, Middelburg, Vlissingen en Goes bezuinigen zoveel, dat de cultuur in Zeeland in een risicozone zit. Om het tij te keren, moeten culturele instellingen meer gaan samenwerken en proberen om bijvoorbeeld Rijkssubsidie binnen te halen, zegt de raad.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen bezuinigingen kunst zeeland
Deel dit artikel: