Polman: gemeenten moeten meer vluchtelingen opvangen

Commissaris van de Koning Han Polman doet een dringend beroep op de Zeeuwse gemeenten om nieuwe locaties te zoeken voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen. Het gaat dan om plaatsen waar vluchtelingen een paar maanden tot iets langer dan een jaar kunnen blijven.

2500 vluchtelingen
Zeeland moet van het kabinet dit jaar nog 500 extra opvangplaatsen regelen. En voor februari volgend jaar moeten er plannen klaar zijn om 2500 vluchtelingen op te vangen. Tot nu toe hebben Goes en Terneuzen locaties beschikbaar gesteld. Goes gaat tijdelijk 400 vluchtelingen opvangen in de Zeelandhallen. En de gemeente Terneuzen vangt een jaar lang 600 vluchtelingen op in Marina Beach in Hoek.


Lees ook: Eerste vluchtelingen aangekomen in vakantiepark Hoek

Extra beroep
Ook zegt de commissaris van de Koning dat er op korte termijn een extra beroep op Zeeuwse gemeenten wordt gedaan om de doorstroming van statushouders te bevorderen. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen en recht hebben op een reguliere woning. Zolang zij in azc's blijven wonen, houden ze opvangplekken bezet die vanwege de grote toestroom van vluchtelingen hard nodig zijn.

Sneller huisvesten
Binnenkort komt er een bijeenkomst  voor Zeeuwse gemeenten om statushouders sneller te huisvesten. Maar Polman benadrukt dat dit niet te koste mag gaan van andere mensen die op een woning wachten.

100 euro per persoon per dag
Zeeuwse gemeenten die crisisopvang aanbieden voor vluchtelingen, krijgen daarvoor meer geld. Tot nu toe kregen gemeenten 40 euro per persoon per dag per vluchteling die voor 72 uur in sporthallen zijn opgevangen. Veel gemeenten hebben daarom geld moeten toeleggen op die crisisopvang. Het kabinet heeft nu besloten de vergoeding te verhogen naar 100 euro per  persoon per dag.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen han polman opvang vluchtelingen
Deel dit artikel: