'Kunst is een basisbehoefte in het leven'

De voormalige lasloods in Vlissingen wordt het Cultureel centrum van Zeeland. Dat wil Joris Jobse, voormalig architect en initiatiefnemer van het project. Hij heeft het gebouw samen met zijn vrouw gekocht. Zij stappen in het gat dat valt door alle bezuinigingen op kunst en cultuur in Zeeland.

Kunst

Jobse zit al zijn hele leven in de kunst en de muziek. Hij ziet kunst als een basisbehoefte in het leven. Het gaat hem dan ook aan het hart dat er steeds meer wordt bezuinigd en dat er minder ruimte is voor kunst en cultuur. Daarom stopt hij zijn eigen geld in de lasloods.


Creatieve werkplaats

Naast een maritieme werkplaats wil hij in de lasloods een creatieve werkplaats maken, waar kunstenaars een atelier kunnen huren en kunnen werken. Ook gaat hij exposities organiseren en vinden er allerlei culturele activiteiten plaats, zoals muziek, dans en theater.


Opening

Het komende half jaar wordt de lasloods grondig gerenoveerd. Voormalig architect Jobse wil hierbij de uitstraling die het gebouw nu heeft behouden. "Het gebouw heeft een lange historie en hoort bij de Vlissingse mentaliteit. Er is jarenlang door arbeiders hard gewerkt en dat moet zichtbaar blijven voor het publiek."

Lees ook: 'Hedendaagse kunst in Zeeland in zwaar weer'