Jagen steeds populairder, ook onder vrouwen

Jagen wordt steeds populairder. Dat merkt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging aan haar ledenbestand en cursisten. Steeds meer mensen onder de 36 gaan jagen en ook steeds meer vrouwen. De aanschaf van een jachthond of milieubewust leven zijn de redenen om met jagen te beginnen.

Vrouwen
Nederland telt zo'n 27.000 jagers. De meesten van hen (21.000) zijn lid van de Jagersvereniging. Zeeland heeft zo'n 1.150 jagers. Het aantal vrouwelijk jagers neemt landelijk toe. Zes procent van het ledenaantal van de Jagersvereniging is vrouw. Maar Zeeland blijft met vier procent vrouwelijke jagers iets achter. Een verklaring hiervoor heeft de Jagersvereniging niet.

Puppycursus
Vroeger was jagen vooral een bezigheid voor oudere heren. Maar steeds meer dertigers en veertigers ontdekken de jacht. Zo ook Richard de Wit (43) en zijn vrouw Sylvia Schalken (43) uit Middelburg. In 2011 kochten zij een jachthond, een Weimaraner of Weimarse staande hond. Twee jaar later kwam er een bij. Ze volgden een puppycursus bij de Zeeuwse Jachthonden Commissie. Meer voor de training, niet zozeer om te gaan jagen. Dat idee kwam pas gaandeweg.

Nieuwe wereld
"Je stapt een hele nieuwe wereld in," zegt De Wit. Ook had het echtpaar wel het een en ander uit te leggen over de jacht aan vrienden en familie, al viel het aantal lastige vragen mee. Richard de Wit en Sylvia Schalken hebben inmiddels een jachtakte.

Geen goedkope hobby
Het is geen goedkope hobby. De jachtcursus alleen al kost rond de zevenhonderd euro. Dan is er nog het geweer en de oefeningen op de schietbaan. "Voor de akte moet je 18 van de 25 kleiduiven raken, " zegt De Wit.

Eerlijk vlees
Wat zeker meespeelt bij de keuze voor de jacht is 'weten wat je eet'. Na alle voedselschandalen willen mensen tegenwoordig precies weten waar hun vlees vandaan komt. De voorzitter van de Zeeuwse afdeling van de Jagersvereniging, Herman Jorissen, zegt het zo: "Mensen willen niet iedere dag een vierkant biefstukje eten en ze zien de kwaliteit van het wild. Mensen horen wat er voor narigheid in vlees kan zitten. Wild geeft een stuk eerlijk vlees."

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen jagen
Deel dit artikel: