Politie waarschuwt boeren voor dieven

Boerenbedrijven zijn vaak onvoldoende beveiligd zodat dieven makkelijk hun gang kunnen gaan volgens de politie en LTO Nederland. Het subsidieproject 'Beveilig Mijn Boerenbedrijf' moet daar verandering in brengen. Zeeland is met ruim drieduizend boerderijen een echte landbouwprovincie.

Camera's en opritverklikkers
Het ministerie stelde in mei negen ton beschikbaar om agrarische bedrijven beter te beveiligen. Boeren kunnen tegen gereduceerd tarief bijvoorbeeld camera's en opritverklikkers aanschaffen. Nu, een half jaar later, is de subsidiepot leeg.

Zadels en gereedschap
Vorige maand werden in twee dagen tijd uit vijf boerenschuren en paardenstallen in de gemeente Sluis spullen gestolen. De dieven namen onder meer zadels, gereedschap en een maaier mee. De politie Zeeland/West-Brabant spreekt nadrukkelijk van diefstal en niet van inbraken, omdat er geen braaksporen zijn. De schuren en stallen waren niet goed afgesloten, zodat dieven makkelijk hun gang konden gaan.

Op slot
De politie waarschuwt bewoners in het buitengebied deuren goed op slot te doen. Ook worden bewoners opgeroepen om het te melden als zij mensen of voertuigen zien die daar volgens hen niets te zoeken hebben. Dieselolie, kleine machines, gereedschap en maaiers zijn het populairst onder dieven. En hoewel beveiligingsmaatregelen goed zijn, begint het volgens de politie met een mentaliteitsverandering.

'Langs achter'
De gewoonte om spullen, machines en trekkers achter slot en grendel op te bergen, zit er nog niet bij elk boer even goed in. "Wij zijn hier niet gewend dat er ingebroken wordt", zegt ook boer Adri de Hulle uit Zuidzande. "Bij veel bedrijven was het van 'Kom maar langs achter', maar die tijd is voorbij, jammer genoeg." Eerder waarschuwde de politie dit jaar al voor diefstal van kunstmest dat gebruikt kan worden voor de productie van bommen.

Deel dit artikel: