Boeren aan de opritverklikkers en camera's

Het LTO-project 'Beveilig Mijn Boerenbedrijf' dat in mei van start ging, is een groot succes. De beschikbare negen ton subsidie van het ministerie van Justitie en Veiligheid om agrarische bedrijven beter te beveiligen tegen inbraak en diefstal is helemaal gereserveerd door de vele aanvragen.

Opritverklikkers
Boeren die mee willen doen, moeten eerst een scan op hun bedrijf laten uitvoeren door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Daaruit volgt een advies om de veiligheid van het terrein te verbeteren. Camerabeveiliging en opritverklikkers blijken tot nu toe het meest in trek bij ondernemers, gevolgd door hang- en sluitwerk. Voor deze maatregelen krijgen ondernemers de helft van hun investering terug.

App
Zeeland is met ruim drieduizend boerderijen een echte landbouwprovincie. Adri de Hullu uit Zuidzande is één van de boeren die gebruik heeft gemaakt van de subsidiemogelijkheden van het project Beveilig Mijn Boerenbedrijf. Hij schafte onder meer een opritverklikker en camera's aan. Via een app op zijn telefoon krijgt hij een melding zodra er een beweging plaatsvindt op zijn terrein.

Hekken
Volgens agrarisch ondernemer De Hullu willen veel boeren het open karakter van hun onderneming behouden en hun terrein dus niet volledig afsluiten met hekken zoals op industrieterreinen bijvoorbeeld het geval is. "Zo'n uitstraling past niet bij een boerenbedrijf in het buitengebied. Het moet vrij toegankelijk blijven, maar tegelijkertijd wel beveiligd."

Zadels en gereedschap
Vorige maand werden in twee dagen tijd uit vijf boerenschuren en paardenstallen in de gemeente Sluis spullen ontvreemd. De dieven namen onder meer zadels, gereedschap en een maaier mee.

Lees ook: Politie waarschuwt boeren voor dieven

Deel dit artikel: