Ton subsidie voor getijdenenergie bij Grevelingendam

Het ministerie van Economische Zaken geeft een subsidie van 100.000 euro voor een project met getijdenenergie in de Grevelingendam. Het gaat om het uitproberen van turbines die stroom opwekken zonder dat daarbij de passerende vissen doodgaan.

Testcentrum
In de Grevelingendam komt een testcentrum voor turbines die stroom opwekken uit eb en vloed. Het centrum wil op deze locatie vooral kennis verzamelen en de technologie voor getijdenenergie verder ontwikkelen. Want de beperkte stroming bij eb en vloed in de Grevelingen levert zelf niet veel energie op. Het gaat om het uitproberen van nieuwe manieren om stroom opwekken uit eb en vloed en dus niet om het opwekken van energie, zoals bij de getijdencentrale in de Brouwersdam.

Exportproduct
Het grote doel van het testcentrum in de Grevelingendam is om turbines voor getijdenenergie te ontwikkelen als exportproduct naar gebieden waar het verschil tussen eb en vloed veel groter is. Naast het ministerie van Economische Zaken geven ook de provincies Zeeland en Zuid-Holland allebei een subsidie van honderdduizend euro aan het project.

Foto: Getijdencentrale in de Oosterschelde

Deel dit artikel: