'Ik zou best meer zorg willen, maar je krijgt het niet'

Het is pittig volgens Bertus Roeting (87) uit Oost-Souburg, Hij zorgt voor het huishouden en voor zijn demente vrouw. Sinds begin dit jaar krijgt hij geen huishoudelijke hulp meer. "Ik ben nog te actief, zeggen ze. Maar vaak ben ik de punt af."

Zwaarder
Sinds de bezuinigingen in de thuiszorg en huishoudelijke hulp hebben mantelzorgers het zwaarder gekregen. Huishoudelijke hulp is gedeeltelijk of geheel wegbezuinigd, op douchebeurten en andere lichte zorg is flink gekort.

Duurdere zorg
Regelmatig doen mantelzorgers een beroep op duurdere zorg. Om op adem te komen is het soms nodig dat zieke partners een paar dagen naar een logeerhuis of dagbesteding gaan. Zo ziet Zorggroep Ter Weel in Zuid-Beveland het aantal korte opnames stijgen.

Tekort aan vrijwilligers
Er is een nijpend tekort aan vrijwilligers die mantelzorgers kunnen ondersteunen. "Mensen moeten in hun eigen omgeving meer gaan zorgen en hebben daarom steeds minder tijd om vrijwilligerswerk te doen", verklaart Mira Weber van De Manteling, een organisatie voor zorgvrijwilligers.

Gemeenten zoeken oplossingen
Alle Zeeuwse gemeenten zoeken naar goede oplossingen om mantelzorgers beter te ondersteunen. Zo worden er praatgroepen gestart, vrijwillige buurtzorg opgezet of laagdrempelige dagbestedingen georganiseerd.

Meer bezuinigingen
De komende jaren worden de gemeenten nog verder gekort. De komende vier jaar krijgen de Zeeuwse gemeenten 6,2 miljoen euro miljoen minder dan dit jaar. Alle gemeenten benadrukken dat mensen die niet zonder zorg kunnen, de zorg ook krijgen. Maar het beroep op mantelzorgers en vrijwilligers zal toenemen.

Deel dit artikel: