Roze politienetwerk nu ook actief in Zeeland

In het stadhuis is donderdag - niet toevallig op de Dag van de Mensenrechten - de Zeeuwse afdeling van Roze in Blauw gepresenteerd. Dat is een politienetwerk, speciaal voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT). Roze in Blauw was al actief in andere delen van het land.

Discriminatie
LHBT-ers kunnen in geval van discriminatie, belediging of geweld terecht bij een van de contactpersonen van Roze in Blauw. De politie wil met de speciale agenten ook aan de buitenwereld laten zien dat zij er ook zijn voor homo's en lesbiennes.

Actief
In Zeeland zijn er twee agenten die zich voortaan actief bezig houden met Roze in Blauw. Dat zijn Richard Vrins en Mireille Lamper. Zij hopen meer collega's te interesseren voor het netwerk.Zichtbaar
"We willen als politie actief zichtbaar zijn bij LHBT-evenementen", vertelt Vrins. "Verder zoeken we de samenwerking met anti-discriminatiebureau's, COC's en andere belangenverenigingen."

Muur
LHBT'ers die werden gediscrimineerd vanwege hun seksuele geaardheid en aangifte wilden doen bij de politie liepen in Zeeland niet zelden op tegen een muur van onbegrip en machismo. Dat moet volgens agent Vrins echt afgelopen zijn: "Mensen durfden soms niet eens naar de politie te gaan, omdat de drempel te hoog was. Het is een van de primaire taken van Roze in Blauw om dat te verbeteren."

Gay Games
Roze in Blauw onstond zeventien jaar geleden in Amsterdam. Oorspronkelijk was het bedoeld voor buitenlandse deelnemers aan de Gay Games, die in eigen land zouden worden vervolg of zelfs gedood als ze voor hun seksualiteit zouden uitkomen. Met het initiatief wilde de Amsterdamse politie laten zien dat ze hier wel worden geaccepteerd.Nationale Politie
Na de Gay Games bleek volgens initiatiefnemer Elly Lust, van de politie Amsterdam, dat er ook onder Nederlandse homo's behoefte was aan zo'n netwerk. Dus bleef het ook na het evenement bestaan. Vervolgens werd het uitgerold over de rest van het land. Dat werd volgens Lust versneld door de komst van de Nationale Politie. Zeeland West-Brabant is de laatste politie-eenheid waar Roze in Blauw wordt ingevoerd.


Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen homo politie rozeinblauw
Deel dit artikel: