COC hangt regenboogvlag uit voor roze agenten

Het COC in Zeeland is blij met de komst van het politienetwerk Roze in Blauw. Maar de belangenorganisatie voor homoseksualiteit heeft wel haar bedenkingen bij de late invoering van het netwerk in deze regio.

Laagdrempelig
Op de Internationale Dag van de Mensenrechten is donderdagochtend op het stadhuis in Vlissingen het Zeeuwse netwerk van Roze in Blauw gepresenteerd. Roze in Blauw is een netwerk van de politie dat is bedoeld voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT). Die kunnen na discriminatie, belediging of mishandeling via Roze in Blauw op een laagdrempelige manier in contact komen met een agent.

COC
"Dat is een goede ontwikkeling", zegt Stefano La Heijne-Frans, secretaris van COC Zeeland in een reactie. La Heijne-Frans zou wel graag zien dat bij geweld tegen LHBT'ers wordt vastgelegd als iemands geaardheid hiervan de reden is. Nu gebeurt dat volgens hem niet in alle gevallen en is het daardoor moeilijk om een betrouwbaar beeld te krijgen van de omvang van het probleem.

Hekkensluiter
De Politie-eenheid Zeeland West-Brabant is de laatste eenheid waar Roze in Blauw wordt ingevoerd. Vanuit de politie waren in Vlissingen alleen de twee contactpersonen van Roze in Blauw aanwezig.

'Politie was niet enthousiast'
Volgens Francis Tuinstra, COC-bestuurslid, was de politie in Zeeland aanvankelijk niet enthousiast om een Roze in Blauw-netwerk op te starten. Tuinstra: "Ik heb wel eens gevraagd: is dat iets voor jullie? Maar daar had men weinig zin in." Door de komst van de Nationale Politie is Roze in Blauw echter overal landelijk ingevoerd.

Acceptatie
"Ik hoop dat hierdoor meer duidelijkheid komt binnen het politie-apparaat, dat het prettig kan zijn dat mensen anders zijn en geaccepteerd worden om hun anders-zijn," zegt Tuinstra.

Deel dit artikel: