Vraag naar paardenvlees stijgt door commotie

NIEUW- EN SINT JOOSLAND -
De vraag naar paardenvlees is er altijd geweest, zegt Martin de Kok van slachthuis De Kok uit Nieuw- en Sint Joosland. Alleen kleurt de beleving van mensen met paarden de discussie.

Ouderdom

Voor de slacht van paarden maakt De Kok ondermeer gebruik van slachterij Slager in Sint-Annaland. Het gaat om paarden die vanwege ouderdom worden aangeboden. Maar ook om paarden met een gedragsprobleem of kreupele paarden. Wekelijks gaat het om 20 tot 25 paarden.

Schoner

De paardenslachter zegt dat paardenvlees schoner vlees is dan bijvoorbeeld varkensvlees of rundvlees. Paarden worden over het algemeen zeer goed verzorgd en krijgen minder medicijnen.

Normaal

Het paardenvlees wordt door De Kok verkocht aan een worstenmaker in Dordrecht en een groothandel in Nederland, maar ook aan klanten in Italië, Frankrijk en België. In de streek rond Amsterdam en Haarlem is paardenvlees een vrij normaal consumptieproduct. In Zeeland ligt het paardenvlees gevoelig, hier worden paarden toch eerder als hobbydieren gezien.

Peiling

Van de Nederlanders heeft 81 procent geen morele bezwaren tegen het eten van paardenvlees, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond, in opdracht van NU.nl. Een nog groter deel (90 procent) vindt het zelfs prima als het verkrijgbaar is in de supermarkt, mits het eerlijk wordt vermeld. Meer dan de helft van de ondervraagden (61 procent) heeft al eens paardenvlees gegeten. Van de mensen die dat niet hebben gedaan, is slechts 11 procent van plan het eens te proberen.