'Roze zuurstokken in Grevelingen is prachtig plaatje'

De kolonie flamingo's die jaarlijks overwintert in het Grevelingenmeer, wordt groter. Het gaat inmiddels om ruim vijftig flamingo's die in het voorjaar broeden in een Duits natuurreservaat, vlakbij Groenlo. Sinds enkele jaren komen de statige vogels in het najaar naar Zeeland.

Kreeftjes
Het Grevelingenmeer is voor flamingo's een ideaal overwinteringsgebied. In het meer zitten veel garnalen en kreeftjes, het water bevriest zelden en er is geen getij waardoor ze heel de winter in het meer kunnen blijven.Wegvliegers
De kolonie bestaat helemaal uit "wegvliegers". Ze zijn ontsnapt uit een dierentuin of een privé-collectie. Normaal leven ze in (sub)tropische streken. "Flamingo's tussen de in Zeeland vertrouwde rotganzen en andere vogelsoorten. Het blijft bijzonder" beaamt ook boswachter William van der Hulle van Staatsbosbeheer. "Een prachtig plaatje, die roze zuurstokken hier op water ", zegt hij.

Soorten
De kolonie bestaat uit vier soorten flamingo's, de kleine en de Europese flamingo, de Chileense en de Caraïbische flamingo. Het is de grootste kolonie flamingo's die in Nederland overwintert. De meeste vogels zitten aan de Zuid-Hollandse kant van het meer, ter hoogte van Battenoord. Regelmatig zijn ze ook vanaf de Schouwse kant goed te zien.

Deel dit artikel: