Tijd dringt voor plan duikobject NOB

De tijd dringt voor de garnalenkotter die de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) in de Oosterschelde wil laten afzinken als duikobject. Omdat er niet genoeg geld was voor het project heeft de NOB een crowdfundingsactie gestart.

Donateurs
Op 17 december wordt duidelijk of er voldoende geld bijeen is gebracht en dan hakt de NOB de knoop door. Als het project niet doorgaat krijgen donateurs hun geld terug.

Roest
Het gaat om de garnalenkotter TS7. Die moet op de bodem van de Oosterschelde komen te liggen, ter hoogte van Strijenham op Tholen. Het schip ligt nu nog bij metaalrecyclingsbedrijf Van Dalen in Middelburg. Van de buitenkant oogt het schip robuust, maar aan dek blijkt het vooral uit roest en oude onderdelen te bestaan.

Gestript
De kotter moet dienst gaan doen als duikobject. Maar eerst moet het schip helemaal worden gestript. Want volgens milieubepalingen mag het schip niet zomaar worden afgezonken in het Nationaal Park Oosterschelde. Ook duikveiligheid is daarbij een aandachtspunt.

Olie
Roel van der Mast is lid van de Deltacommissie van de NOB en nauw betrokken bij het TS7-project. "Het hele schip moet leeg, voordat we het laten afzinken. Verf, houtwerk, motoren, leidingen, olie, staalkabels, alles moet eraf," zegt hij.

Duikveiligheid
Loszittende kabels worden weggehaald en het ruim wordt ontoegankelijk gemaakt. Van der Mast wil de houten stuurhut vervangen door een stalen opbouw die onder water niet vergaat.

Crowfunding
In totaal is 9500 euro nodig voor het project. De kotter moet worden schoongemaakt en dan gebracht worden naar de duiklocatie. De NOB is daarom een crowdfundingsactie gestart. Maar ook hulp in natura is welkom. Zo hoopt Van der Mast dat een transportbedrijf een kraan kan leveren die het schip van veertig ton kan tillen.

Foutje
In 2011 liet de NOB ook een schip afzinken als duikobject. Het ging toen om het betonnen schip Le Serpent. Dat schip schoof weg en kwam uiteindelijk veel dieper te liggen dan de bedoeling was. Niet 15 maar 30 meter onder water. Hierdoor is het alleen toegankelijk voor gevorderde duikers. Bij de TS7 bestaat dat gevaar niet, omdat de kotter op een zandvlakte wordt afgezonken. Het is de bedoeling dat het schip op 12 meter diepte komt te liggen.

Lees ook:
- Crowdfunding voor afzinken garnalenkotter
- Scheepswrak populair onder duikers
- Website duikwrak Le Serpent wijst op gevaren

Meer over dit onderwerp:
Oosterschelde duiken duikobject milieu nob
Deel dit artikel: