'Verplicht 20 minuten per dag lezen helpt echt'

Iedere maandag- en vrijdagochtend verplicht 20 minuten lang lezen. Alle VMBO-leerlingen van de Pontes Scholengemeenschap in Goes moeten eraan geloven. Of ze dat uur nu gym hebben of wiskunde. Het boek moet en zal op tafel.

Proef
Goed leren lezen is volgens docent Nederlands Rino Gelok belangrijk. "Ook om examenteksten te kunnen begrijpen, is lezen belangrijk. Het maakt mij niet zoveel uit wat ze lezen. Of het nu een strip is of een boek over auto's. Lezen vergroot de woordenschat en dat heeft juist deze groep leerlingen nodig."

Moeilijk
Niet alle leerlingen zijn even blij met het project. "Ik heb een hekel aan lezen. Ik kan het ook niet goed." aldus een van de leerlingen. Toch merkt Gelok dat het lezen werkt. "Leerlingen zetten nu al andere boeken op hun lijst en de verslagen worden ook beter. Ik merk het echt tijdens de mondelinge examens."

Pasje
De locatie Bergweg van de Pontes Scholengemeenschap werkt in het project samen met de Bibliotheek Oosterschelde. Die levert onder meer de boeken en zorgt ervoor dat alle leerlingen een biebpasje hebben.

Uniek
De VMBO school in Goes is de enige in Zeeland die aan het leesbevorderingsproject meedoet. Vanmiddag werden ook leerkrachten van andere scholen bijgepraat. Die wordt gegeven door Liselotte Dessauvagie van bureau Dessgevraagd. Zij gaf de docenten leestips mee en zij lichtte het belang van leesbevordering toe. Mogelijk krijgt het tweemaal 20 minuten verplicht lezen zo ook vervolg op andere scholen in de provincie.

Deel dit artikel: