Onderzoek naar roots Zeeuwse wetenschap

Ad Maas gaat onderzoek doen naar de geschiedenis van de wetenschap in Zeeland. De conservator van museum Boerhaave in Leiden doet dat samen met studenten van de University College Roosevelt in Middelburg. Maas krijgt hiervoor een speciale aanstelling aan de UCR en trapt vanavond af met een lezing.

Blaubeenlezing
Maas is vanavond de eerste wetenschapper die de zogenoemde Blaubeenlezing geeft. Dat moet een jaarlijks terugkerende lezing worden. Als Maas zijn lezing gegeven heeft mag hij zich een jaar lang genootschapsfellow aan de UCR noemen.

Negentiende eeuw
In de Blaubeenlezing zal Maas vanavond betogen dat de moderne wetenschapsbeoefening is geworteld in de negentiende eeuw. In deze periode verrezen de eerste onderzoekslaboratoria en ontstonden nieuwe disciplines als natuurkunde en biologie. En onderzoek werd een vast onderdeel van het werk van professoren en universiteiten.

Rol
Maas gaat het komende jaar samen met studenten van de UCR onderzoeken welke rol het Zeeuws Genootschap speelde in de negentiende eeuw. En hoe die rol in de jaren daarna is gegroeid of veranderd.

Geschiedenis
Ad Maas is dus de allereerste genootschapsfellow van het University College Roosevelt. Het is de bedoeling om de komende periode ieder jaar een nieuwe genootschapsfellow aan te stellen. Zij zullen allemaal onderzoek doen naar de geschiedenis van het Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, dat in 2019 een 250 jaar bestaat.

Martinus Blaubeen
De Blaubeenlezing is vernoemd naar Martinus Pieter Blaubeen, geboren in 1798, in 1822 in Leiden gepromoveerd in de rechten en van 1852-1878 burgemeester van Goes.

Deel dit artikel: