Vissers blij met verhoging tongquotum

De Zeeuwse visserijsector is blij met het besluit dat vissers 10 procent meer tong mogen vangen. Ook mogen ze evenveel dagen blijven vissen. Dat hebben de EU-lidstaten afgelopen nacht besloten. "Dit is goed nieuws voor de Zeeuwse vissers die veel vissen op tong" aldus Kees van Beveren, voorzitter van de belangenvereniging VisNed.

Bijvangst
De Nederlandse poging om de zogeheten aanlandplicht zes maanden uit te stellen strandde. Vanaf 1 januari mag bijvangst niet meer worden teruggegooid in zee. De aanlandplicht is een maatregel die vissers moet dwingen zo min mogelijk bijvangst mee te nemen naar land. Bijvoorbeeld door het vissen met selectievere netten of nieuwe technologiën.

Extra werk
Zeeuwse vissers hebben de aanlandplicht altijd fel verworpen. Ze hebben veel extra werk aan het meenemen van te kleine vissen en het registreren van die bijvangst.

Weinig verandering
Volgens Foort Lokerse van de vismijn in Vlissingen verandert voorlopig nog niet veel in de praktijk. "Er zijn zoveel uitzonderingen op de aanlandplicht dat Zeeuwse vissers hun bijvangst volgend jaar nog niet naar de vismijn hoeven te brengen."

Grote zorgen
Wat er in 2017 en 2018 gaat veranderen, daarover heeft Lokerse wel grote zorgen. "Alles is nog heel onduidelijk, ook wat registratie en regelgeving betreft. We hopen op helderheid in de loop van volgend jaar," aldus Lokerse.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen bijvangst brussel tong vissers
Deel dit artikel: