Brandweer mag met vier man op pad

MIDDELBURG - De Zeeuwse brandweer mag uitrukken met kleinere brandweerwagens. Dat zegt de Inspectie Veiligheid en Justitie in reactie op kritiek van brandweervrijwilligers. Ook de sluiting van meerdere kazernes is volgens de inspectiedienst geoorloofd.


Innovatie
De inspectiedienst veegt in een rapport bezwaren van de Vakvereniging Brandweervrijwilligers van tafel. De Zeeuwse tankautospuit levert volgens de Inspectie een gelijkwaardig niveau op als de tankautospuit van zes mensen. In het verslag schrijft de inspectiedienst juist benieuwd te zijn naar de voordelen van de kleinere tankautospuiten.

Veiligheidseisen
Ook het sluiten en samenvoegen van brandweerposten voldoet volgens de inspectie aan alle veiligheidseisen en aan het opgestelde dekkingsplan. Wel houdt de inspectiedienst nog een slag om de arm. Sommige bezwaren kunnen volgens de inspectiedienst pas getoetst worden als het nieuwe systeem draait.

Toekomst
De kleinere brandweerwagens en de sluiting van kazernes staan in het plan 'Maatwerk in de brandweerzorg' van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). Dat moet de Zeeuwse brandweer klaarstomen voor de toekomst. De kleinere tankautospuit kan worden bemand door vier in plaats van zes brandweerlieden.

Opkomsttijden
Volgens de Vakvereniging Brandweervrijwilligers overtreedt de VRZ met het plan de eigen richtlijnen. De Raad van Brandweer Commandanten heeft vorig jaar besloten dat bij een woningbrand minimaal zes brandweerlieden moeten uitrukken. Die mogen wel met verschillende wagens rijden, maar de hulpverleners moeten er allemaal binnen de wettelijke aanrijtijd zijn. Volgens de vrijwilligers is die richtlijn niet haalbaar met de nieuwe kleinere brandweerwagens.

Lees ook: 'Bezuiniging VRZ tart landelijke richtlijn'

Deel dit artikel: