Zeehondenopvang Stellendam officieel geopend

De zeehondenopvang van Stichting A Seal in Stellendam is officieel geopend. De opvang was al langer actief, maar nu is ook de bijbehorende educatieve tentoonstelling in gebruik genomen. Die moet bezoekers op de hoogte brengen van allerlei zeehondenweetjes.

Educatie
De openingshandeling werd onder meer verricht door Jaap van der Hiele van Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ), mede-initiatiefnemer van A Seal. "Wij willen veel meer doen dan zeehonden opvangen. Door middel van educatie willen we mensen bewust maken van deze dieren en de leefomgeving die wij met hen delen", aldus Van der Hiele.

Vrijgelaten
In Nederland leven gewone en grijze zeehonden. Op dit moment liggen er ongeveer twintig zeehonden bij de opvang, het merendeel gewone zeehonden. Sinds de start van de opvang zijn meer dan tachtig zeehonden na verzorging weer vrijgelaten op de stranden van Ouddorp en Renesse.

Zeehondenpups
Deze maand zijn ook de eerste grijze zeehondenpups binnengekomen. In de winter worden de grijze zeehonden geboren met een witte donsvacht. Soms raken de jonge pups hun moeder kwijt en worden dan opgevangen bij A Seal. Na ongeveer drie maanden zijn de jonge zeehonden weer aangesterkt en worden ze vrijgelaten .

Lees ook:
- Nieuwe opvang voor Zeeuwse zeehonden
- Plan zeehondenopvang in Stellendam