'Minder kosten vuurwerkschade door slimme aanpak'

Opgeblazen prullenbakken, beschadigde verkeersborden en gesneuvelde abri's. Vandalisme door vuurwerk kost gemeenten ieder jaar handenvol geld. Maar de gemeente Terneuzen bespaart flink op de kosten door een slim systeem dat een van de gemeentemedewerkers bedacht heeft.

Preventieve maatregelen
In vrijwel alle Zeeuwse gemeenten is de schadepost afgenomen, omdat de afsteektijd sinds vorig jaar verkort is en veel gemeenten preventieve maatregelen nemen. Maar in Terneuzen is die kostenpost wel erg sterk gedaald. De afgelopen twee jaar ging de kostenpost met meer dan 20.000 euro omlaag.

Vervangen
Volgens uitvoerder Jeroen van de Walle beseffen veel mensen niet hoeveel het vervangen van een vernielde vuilnisbak wel niet kost. "Een nieuwe buitenprullenbak kost 320 euro, exclusief plaatsingskosten. Maar mede vanwege ons systeem hoeven we veel minder vuilnisbakken te vervangen. In 2012 waren we nog 25.000 euro kwijt aan nieuwe prullenbakken, vorig nog maar 3500 euro."

Uniek systeem
Het geheim van de gemeente Terneuzen is een uniek systeem waarmee prullenbakken binnen één minuut preventief verwijderd kunnen worden. Het is bedacht door gemeentewerker Luc Wauters.

Risicoplekken
"Normaal gesproken ben je uren bezig om een buitenprullenbak te verwijderen of weer terug te plaatsen. Door dit nieuwe systeem kunnen we in korte tijd veel meer prullenbakken monteren en demonteren", aldus Van de Walle. De gemeente verwijdert niet alle 1200 prullenbakken. Het gaat om ongeveer honderd prullenbakken op risicoplekken.

Belangstelling andere gemeenten
Terneuzen heeft het zelfbedachte systeem nog niet aan de grote klok gehangen, maar Jeroen van de Walle denkt dat er wel belangstelling voor is vanuit andere gemeenten."Het bespaart veel tijd en dus geld. Ik ken geen enkele andere gemeente die dit ook zo doet."

Nul niet realistisch
Als het lukt om het schadebedrag van vernielde prullenbakken op 3500 euro te houden, is de gemeente Terneuzen tevreden. Volgens Van de Walle is nul euro niet realistisch. "De eerste prullenbakken zijn al weer gesneuveld. Ik ben blij als we rond het bedrag van vorig jaar blijven."

Lees ook: Vuurwerkvrije zones in Goes en Reimerswaal

Deel dit artikel: