'Puntjes op de i voor veiligheid vuurwerkopslag'

's-GRAVENPOLDER - De regels voor vuurwerkopslag en de controles daarop worden ieder jaar strenger. Dat stelt Peter Traas uit 's-Gravenpolder. Hij runt naar eigen zeggen de grootste vuurwerkhandel van Zeeland.

Goedgekeurd
Dit jaar heeft Traas magnetische deuren geïnstalleerd die automatisch dichtvallen als het alarm afgaat. Eigenlijk moeten de deuren in zijn vuurwerkbunker altijd gesloten zijn, maar als het personeel pakketten moeten sjouwen is dat onbegonnen werk. Deuren die dichtgaan bij calamiteiten is dan een goedgekeurd compromis.

Enschede
Het grootste gedeelte van het jaar is Traas ongediertebestrijder. Maar in december ligt de focus op de verkoop van vuurwerk. Na de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000 zijn de regels voor opslag veel strenger geworden. Die ontwikkeling is nog steeds gaande. "De controles worden beter en de puntjes worden meer op de i gezet. Dat is op zich goed. Wij zorgen ieder jaar voor de nodige aanpassingen," aldus Traas.

Iton
Naast de magneetdeuren zijn er tal van andere veiligheidsmaatregelen. Wanden van het materiaal iton moeten een brand die van buiten zou komen met drie uur vertragen. Een sprinklerinstallatie met een eigen watervoorziening zorgt ervoor dat het vuurwerk kletsnat wordt als er een brand uitbreekt. Traas: Het risico is laag, zeer laag."

Deel dit artikel: