Opstarten Doel 3 alweer uitgesteld

DOEL (B) - Het opnieuw opstarten van kernreactor Doel 3 in België is uitgesteld tot 6 januari. De reactor werd vorige week stilgelegd omdat er een lasnaad defect was. Daardoor ontstond een waterlek in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor. Nu blijkt er volgens Electrabel een probleem te zijn met een elektrische schakelaar.

Schakelaar
Volgens woordvoerder Els De Clercq van Electrabel is er door de kapotte schakelaar geen verbinding tussen de centrale en het hoogspanningsnet. "Om dat te herstellen, moeten we een gespecialiseerde firma inschakelen. En we krijgen die mensen momenteel niet zo makkelijk op de site gezien de eindejaarsfeesten."

Scheurtjes
Doel 3 werd op 21 december weer in bedrijf genomen na anderhalf jaar te hebben stilgelegen vanwege een veiligheidsonderzoek naar de scheurtjes in de reactorkuip.

Doel 1
Ook de reactor Doel 1 in de kerncentrale van Doel ligt nog stil. Die wordt volgens de planning op 31 december opnieuw opgestart. Normaal gezien moest dat al gebeurd zijn, maar het onderhoud voor de heropstart duurt langer dan gepland.