10,6 miljoen opgehaald voor ziekenhuis Vlissingen

Zeeland Investments Beheer heeft met een crowdfundactie 10,6 miljoen euro opgehaald voor het ziekenhuis in Vlissingen. Investeerder Henk van Koeveringe van Zeeland Investments Beheer is verheugd over de opbrengst: 'We staan in de startblokken. Het feest kan aangaan." Het gebouw wordt aangekocht en de verbouwing begint eind januari.

Gouden formule
De investeerders krijgen jaarlijks vijf procent rente uitbetaald. "Tegelijkertijd raken mensen meer betrokken bij het ziekenhuis en het ziekenhuis bij de mensen", aldus Van Koeveringe.

Lees ook:


- Iedereen kan investeren in renovatie ADRZ Vlissingen

Toekomst
Van Koeveringe: "Waarom zou je investeren in verre projecten, als je van projecten in de omgeving zelf gebruik kunt maken?" Hij ziet wel toekomst in deze manier van financieren. "Ik vind dit wel een instrument dat vaker toegepast zou kunnen worden."

Zeeuwen
In totaal hebben 600 mensen geld ingelegd bij Zeeland Investments Beheer (ZIB). 70 procent van de investeerders komt uit Zeeland, 30 procent komt van buiten de provincie. 35 procent komt van Walcheren.

Veel kleine investeerders

38 procent van de beleggers legt vijfduizend euro of minder in. De grootste groep, 44 procent investeert tussen de 7500 en 20.000 euro. 16 procent tot 40.000 euro en 2 procent meer dan 40.000 euro.

Rendement
Investeerders leggen een geldbedrag in van minimaal 2500 euro, waarover jaarlijks een rente van vijf procent wordt uitgekeerd. Gedurende zeventien jaar krijgt de investeerder zijn inleg terug.

Een na grootste crowdfunding ooit
Met 10,6 miljoen euro is de crowdfunding voor het ziekenhuis het een na grootste crowdfundingproject ooit in Nederland. Alleen windmolenproject De Windcentrale haalde met vijftien miljoen euro meer op met crowdfunding.

Voor het eerst
Niet eerder is er in Nederland een crowdfundingactie gestart voor het financieren van een ziekenhuis. Andere ziekenhuizen in Nederland tonen grote belangstelling voor deze financiering.