Commissaris van de Koning bezorgd over Doel

Commissaris van de Koning Han Polman maakt zich steeds meer zorgen over de kerncentrales van Doel, net over de grens met Belgiƫ. Dat zegt hij in een reactie op een incident waardoor een van de kerncentrales dit weekend werd stilgelegd. De afgelopen tijd zijn er veel meer incidenten geweest bij de centrales in Doel.

Kritiek
Na het weekend stak er een storm van kritiek op over de gang van zaken bij de Belgische kerncentrales. Maar in Zeeland leek het stil te blijven. Polman ontkent dat de provincie de zaak op zijn beloop laat.

Zorgen doorgeven
Polman: "In december hebben Provinciale Staten een motie aangenomen over de situatie in Doel. Daarop heeft het provinciebestuur een brief gestuurd naar minister Schultz van Infrastructuur en Milieu waarin we haar vragen onze zorgen door te geven aan haar Belgische collega."

Incidenten
In die brief staat dat Zeeland goede buren wil zijn met Vlaanderen, maar dat het groeiende aantal incidenten bij de kerncentrales van Doel tot bezorgdheid leidt in Zeeland. Volgens Polman zijn die zorgen daarna alleen maar toegenomen door wat er de afgelopen weken allemaal is gebeurd.

Bijeenkomst
Polman kondigt aan dat er in februari een informatiebijeenkomst wordt gehouden waarbij ook de beheerder van de Belgische kerncentrales Electrabel en het Federale Instituut voor de nucleaire energie in België bij aanwezig zullen zijn. Datum en plaats van die bijeenkomst zijn nog niet bekend.

Op de hoogte
De commissaris van de Koning wordt altijd direct per e-mail op de hoogte gebracht van incidenten in Doel. "Het is belangrijk om te weten hoe het zit en wat de feiten zijn. De Belgische kerncentrales staan onder internationaal toezicht en moet zich aan internationale afspraken houden. Tot nu toe blijkt steeds dat ze tot de veiligste centrales ter wereld behoren. De incidenten die er zijn, hebben niet in de nucleaire gedeeltes plaatsgevonden."

Lees ook: 'Nederland wil meepraten over kerncentrale Doel'

Deel dit artikel: