Angela Merkel dit jaar in Middelburg voor Four Freedoms Award

De Duitse bondskanselier Angela Merkel krijgt dit jaar in Middelburg een Four Freedoms Award uitgereikt. Ze krijgt de onderscheiding 21 april voor de manier waarop ze in Duitsland vluchtelingen heeft opgevangen.

Leiderschap
Merkel wordt geëerd omdat ze zich heeft onderscheiden door de manier waarop ze moreel leiderschap toont in Europa en de wereld. Ze wordt geprezen voor de rol die ze heeft gespeeld in het deëscaleren van het conflict in de Oekraïne in het belang van vrede en veiligheid in Europa. De Roosevelt Stichting die de awards uitreikt roemt bovendien de grote rol die ze speelde in de financiële crisis.


Islam
Ze krijgt de onderscheiding ook omdat ze moreel leiderschap toont als Bondskanselier van alle Duitsers, ongeacht geloof en etnische achtergrond. Daarbij noemt de Roosevelt Stichting haar standvastigheid tegenover de opkomst van de anti-Islam-beweging Pegida in 2014.


State of the Union
De Four Freedoms Awards worden ieder jaar uitgereikt. In de oneven jaren gebeurt dat in New York, in de even jaren zijn de festiviteiten in Middelburg. De prijzen zijn vernoemd naar de vier vrijheden die de Amerikaanse president Roosevelt op 6 januari 1941, dat is vandaag precies 75 jaar geleden, benoemde in zijn State of the Union, zeg maar de Amerikaanse variant op de troonrede.
Vier vrijheden
De vier vrijheden van Roosevelt zijn vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.  Wie de andere laureaten dit jaar zijn is nog niet bekend.


Dalai Lama

Bij eerdere uitreikingen van de Four Freedoms Awards kwamen eerder al wereldleiders naar Middelburg. Zo kregen bijvoorbeeld Nelson Mandela en de Dalai Lama een onderscheiding in de Nieuwe Kerk. Bij de uitreiking van de Four Freedoms Awards zijn altijd leden van de koninklijke familie aanwezig.

Time
Angela Merkel is sinds 22 november 2005 bondskanselier van Duitsland. De afgelopen jaren groeide ze uit tot een staatsvrouw, die dit jaar door het gerenommeerde Amerikaanse magazine Time ook al werd uitgeroepen tot Person of the Year, vanwege haar sleutelrol bij het helpen oplossen van de vluchtelingencris.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren FFA merkel middelburg roosevelt
Deel dit artikel: