Alle reactoren in Doel draaien weer

Kernreactor Doel 3 is woensdag opnieuw opgestart. De reactor, net over de grens bij Antwerpen, lag sinds eind december stil. Met het opstarten van Doel 3 draaien alle zeven kernreactoren in Belgiƫ weer. De laatste keer dat alle reactoren operationeel waren en stroom leverden was in maart 2014.

Lek lasnaad
Doel 3 werd op 21 december stilgelegd vanwege een lek aan een lasnaad. Daardoor ontstond een waterlek in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor. Toen een week later werd geprobeerd om de reactor weer op te starten gooide een probleem met een elektrische schakelaar roet in het eten.

Vragen
De kerncentrale in Doel heeft vier reactoren. Die kampen de afgelopen jaren veel met meerdere (ouderdoms)kwaaltjes, van haarscheuren in reactorwanden tot allerlei technische mankementen. Dat heeft in grensregio's in Zeeland en West-Brabant veel vragen opgeroepen.

Langer open
In november viel het besluit om de twee oudste reactoren, Doel 1 en 2, langer open te houden. De veertig jaar oude reactoren moesten eind 2015 sluiten, maar België besloot de reactoren tien jaar langer draaiend te houden. Dit stuitte op verzet van milieuorganisatie Greenpeace en van meerdere politieke partijen in de Nederlandse grensgebieden.

Lees ook:
- Zes vragen over de kerncentrales bij Doel

- Commissaris van de Koning bezorgd over Doel
- Nederland controleert Belgische kerncentrales

Deel dit artikel: