De geur van thuis in Sas van Gent

Wie Sas van Gent binnenrijdt ruikt het al: een ietwat weeïge lucht. Als je er niet vandaan komt, moet je even wennen, maar voor veel Sassenaren is het de geur van thuis.

Filters

De lucht is afkomstig van het bedrijf Cargill, dat pal tegen de bebouwde kom aanligt. De maïs die hier wordt verwerkt zorgt voor een zoetige lucht in het dorp, ondanks de maatregelen die Cargill heeft genomen zoals afzuiginstallaties en filters.


Niet klagen, maar dragen

Klagen over stank doet men in Sas amper. Eddy Kalfsvel, geboren en getogen Sassenaar, vindt klagen over de luchtjes onzin: "Vroeger, toen de suikerfabrieken nog bestonden rook je veel meer. Bovendien zorgen de bedrijven voor werkgelegenheid en sponsoren bedrijven het verenigingsleven."


Stadsraad

Ook Carl Riddering, die als lid van de Stadsraad van Sas van Gent tot de kritische burgers mag worden gerekend, heeft eigenlijk niet zoveel moeite met het typische Sas-luchtje. "Je ruikt het vooral bij oostenwind. Omdat de wind meestal uit het zuidwesten komt, waait het de goede kant op....naar Terneuzen."


Broodheer
"Het hoort bij de streek," zegt een man die net boodschappen heeft gedaan bij de plaatselijke supermarkt. Hij heeft zelf bij Cerestar - de voorganger van Cargill - gewerkt. Van een broodheer kunnen mensen blijkbaar wel een luchtje velen. Toch wordt er in Zeeland wel degelijk geklaagd over stank van bedrijven.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen cargill sas van gent stank
Deel dit artikel: