Vlissingen nu officieel artikel 12-gemeente

Vlissingen is vanaf vandaag officieel artikel 12-gemeente. Ze krijgt 4,1 miljoen euro, om het begrotingstekort over 2015 te dekken. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag bekend gemaakt. Een oplossing om de enorme schuld van 230 miljoen euro van de gemeente op te lossen, is er nog niet. " Daarvoor moeten we samen met de provincie Zeeland en het ministerie nog wat huiswerk maken", zegt wethouder John de Jonge van Financiën.

Schulden
De artikel 12-status wordt door het Rijk toegekend aan gemeenten die zo diep in de schulden zitten dat ze er zelf niet meer kunnen uitkomen. Vlissingen is nu een van de twee gemeenten in Nederland die zo'n artikel 12-status heeft. De andere is de kleine gemeente Ten Boer in Groningen; een gemeente met 7500 inwoners.

Oplossing
De Vlissingse wethouder van Financiën John de Jonge is niet teleurgesteld dat er nog geen definitieve oplossing is van de enorme schulden van de gemeente. "Het belangrijkste is dat we nu door het Rijk benoemd zijn tot echte artikel 12-gemeente. Iedereen beseft nu dat Vlissingen er alleen niet meer uitkomt. We krijgen nu zuurstof toegediend, in afwachting van een levensreddende operatie".

Bezuinigingen
Het huiswerk van de gemeente bestaat onder meer uit het uitvoeren van geplande bezuinigingen, op onder meer cultuur en sport binnen de gemeente. " Volgens het ministerie geven we daar in Vlissingen veel meer aan uit dan in vergelijkbare gemeenten met eenzelfde inwonertal als wij, zo'n 45.000 mensen" .

Schuld
Vlissingen vroeg de artikel 12-status eind 2014 aan, toen duidelijk was dat een toenmalige schuld van ruim 230 miljoen euro niet meer op te lossen was door bezuinigingen. De gemeente raakte steeds verder in de problemen doordat de rente op uitstaande schulden opliep.

Scheldekwartier
De gemeente heeft zich in het verleden onder meer zwaar vertild aan het stadsvernieuwinggsproject Scheldekwartier, dat voor tientallen miljoenen werd gekocht van scheepsbouwer Damen. Bedoeling was om de gronden voor veel geld door te verkopen aan projectontwikkelaars, die er huizen op zouden bouwen. Maar door de bankencrisis had niemand belangstelling voor de gronden en liepen de schulden van het Scheldekwartier voor de gemeente razendsnel op.

Uitkeringen
Daarnaast speelt voor de gemeente ook onder meer, dat ze meer inwoners met een uitkering heeft dan waarvoor ze geld krijgt van de overheid,. Het verschil moet de gemeente al jaren zelf voor een deel bijpassen.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren artikel 12 schulden Vlissingen
Deel dit artikel: