Minister: leefbaarheid bereik je door samenwerking

Schouwen-Duiveland is hard bezig om de leefbaarheid in kleine dorpen op peil te houden. Daarmee loopt de gemeente voor op veel andere plekken in het land. Dat zei minister Stef Blok van Wonen maandag in Zierikzee. Hij was naar Zeeland gekomen om te praten over leefbaarheid.

Geld
De minister kwam niet met een grote zak geld naar Zierikzee. "Geld is niet de oplossing voor de krimp." Volgens Blok ligt de oplossing in het maken van de juiste keuzes. "Je moet samen zorgen dat niet overal scholen en verenigingen te klein zijn, maar dat je krachten bundelt zodat de kwaliteit goed blijft."

Samenwerking
Samenwerking was een terugkerend thema. Zowel de minister als RegioBankdirecteur Hans van den Bor, die de minister had uitgenodigd, willen dat verenigingen samenwerken om leefbaarheid te behouden. Van den Bor: "Misschien is het in de toekomst voor voetbalverenigingen niet meer mogelijk voor elke leeftijd een elftal in stand te houden. Dan kun je samenwerken met een club in de buurt." Volgens hem wil de bank daar bij helpen.

Proef
Al in 2014 werd door Van den Bor en minister Blok een intentieverklaring afgesloten om de leefbaarheid in kleinere plaatsen te vergroten. Daarin werd onder meer een proef beloofd waarin gekeken wordt naar de mogelijkheid om pinautomaten in kleine dorpen te behouden. De bank wil daarvoor samenwerken met lokale ondernemers en gemeenten.

Nog bezig
De proef is nog bezig, dus concrete resultaten kon de bankdirecteur niet geven. Wel laat hij weten dat mensen die mee willen doen aan de proef nog altijd welkom zijn. Zo kan bijvoorbeeld een winkelier er voor kiezen een pinautomaat in zijn winkel te plaatsen.