Ministers inspecteren samen de kerncentrale in Doel

DOEL (B) - Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu bezoekt vandaag samen met haar Belgische collega's Jan Jambon en Marie Christine Marghem de kerncentrale van Doel. De zware delegatie gaat mee met een gezamenlijke inspectie van de Belgische en Nederlandse nucleaire autoriteiten.

Incidenten

De veiligheid van de reactoren bij Doel ligt onder vuur na de melding van verschillende incidenten. Doel ligt 3 kilometer van de Nederlandse grens. Kernreactor Doel 3 werd op 6 januari opnieuw opgestart. De reactor lag sinds eind december stil vanwege een lek bij een lasnaad. Daardoor ontstond een waterlek in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor. Toen een week later werd geprobeerd om de reactor weer op te starten, gooide een probleem met een elektrische schakelaar roet in het eten.


Lees ook: Alle reactoren in Doel draaien weer

Problemen
De problemen zorgden voor verhoogde aandacht vanuit Zeeland en de rest van Nederland. Zo uitte Commissaris van de Koning Han Polman onlangs zijn zorgen over de centrale.


Lees ook: Commissaris van de Koning bezorgd over Doel


Bijzonder
Het bezoek van de Nederlandse minister aan Doel is bijzonder. Volgens burgemeester Gelok van de gemeente Borsele is er de afgelopen veertien jaar in ieder geval geen Belgische minister de kerncentrale van Borssele komen inspecteren. De gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers is ook bij het bezoek van de kerncentrale aanwezig.

Deel dit artikel: