Gelok: 'Doel heeft imagoprobleem'

De kerncentrale van Doel heeft vooral een imagoprobleem volgens burgemeester Jaap Gelok van Borsele. Vandaag bezoeken Nederlandse en Belgische ministers Doel voor een gezamelijke inspectie.

Technische problemen
In de media zijn recent verschillende berichten verschenen over technische problemen bij de kerncentrale. Dat we die berichten horen, komt volgens Gelok door de Belgische wetgeving. Volgens die wet moet Doel alle incidenten waarbij hulpdiensten moeten uitrukken meteen melden. Daardoor ontstaat een onveilig beeld.

Bewaker
De meldingsplicht in België betekent bijvoorbeeld dat de burgemeester van Borsele op de hoogte werd gesteld toen een bewaker bij Doel onwel werd. Er moest een ambulance komen, dus was er een melding. Dat had volgens Gelok niets met de veiligheid van de centrale van doen. De kerncentrale van Borssele moet ook alles melden, maar die doet dat eens per jaar in een verslag.

Plannen
Als het toch een keer echt mis gaat bij de kerncentrale van Doel, liggen er rampenbestrijdingsplannen klaar bij de Veiligheidsregio Zeeland. Binnen een straal van vier kilometer rond de kerncentrale van Doel is men voorbereid op evacuatie. Binnen een straal van twintig kilometer zijn jodiumtabletten verspreid en tot veertig kilometer in de omgeving van kerncentrale Doel zullen mensen indien nodig moeten gaan schuilen.

Geen twijfel
Burgemeester Gelok is binnen de Veiligheidsregio Zeeland verantwoordelijk voor nucleaire veiligheid. Binnen zijn gemeentegrens valt de kerncentrale van Borssele. Gelok twijfelt niet aan de veiligheid van de vier kernreactoren van Doel. "Ze worden aan dezelfde stresstests onderworpen en moeten aan dezelfde eisen voldoen als Borssele", reageert hij. Doel hoort volgens de burgemeester ook nog steeds bij de veiligste 25 procent van de Westerse kerncentrales.

Borssele
Voor de kerncentrale van Borssele liggen soortgelijke plannen met zones klaar, maar daar zijn de afstanden anders. Daar gaan ze uit van kringen rondom de kerncentrale van Borssele in een straal van vijf, tien en twintig kilometer.

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden doel imago jaap gelok Kerncentrale
Deel dit artikel: