Rechter geeft Vlissingen jaar uitstel

De gemeente Vlissingen heeft een jaar uitstel gekregen van de rechter in Middelburg om de strandexploitatie op orde te krijgen. Het Waterschap Scheldestromen wilde de huurovereenkomst voor het uitbaten van de stranden beëindigen op 1 januari 2016, maar de rechter heeft bepaald dat de gemeente nog tot 1 januari 2017 de tijd heeft.

Huurprijs
Het conflict ontstond toen het waterschap in juni de huurovereenkomst met de gemeente Vlissingen opzegde, omdat de huurprijs volgens het waterschap veel te laag is. Vlissingen huurde de stranden sinds 1966 voor het symbolische bedrag van 100 gulden.

Zeeuws-Vlaanderen
In Zeeuws Vlaanderen wordt al jaren 12,5 euro per vierkante meter betaald voor het gebruik van de stranden. Het waterschap vindt dat Vlissingen ook deze prijs moet gaan betalen.

Verrassing
Volgens Vlissingen kwam de beëindiging van de huurovereenkomst als een complete verrassing, maar het waterschap houdt vol dat deze kwestie al meerdere keren aan bod is gekomen in overleg met de gemeente, maar dat Vlissingen telkens niet thuis gaf. Volgens het waterschap beweert de instantie al sinds 2007 een marktconforme prijs te bedingen voor de grond.

Geding
De gemeente Vlissingen startte het kort geding tegen de huuropzegging door het waterschap omdat er te weinig tijd was om de lopende contracten en afspraken op een zorgvuldige manier aan te passen. De opzegging zou ingaan op 1 januari, maar volgens Vlissingen was tot eind december niet duidelijk of dat nu wel of niet door zou gaan. Pas op 16 december heeft het waterschap de gemeente laten weten de opzegging definitief niet te zullen intrekken.

Tijd
De gemeente Vlissingen had daardoor naar eigen zeggen te weinig tijd om alles te regelen, onder meer wat betreft de regeling met exploitanten van strandtenten en strandhuisjes. Volgens het waterschap hoeft er helemaal niet zoveel geregeld te worden, het enige wat verandert is dat de eigenaren hun huur aan het waterschap betalen, in plaats van aan Vlissingen, waarna het waterschap dat geld doorsluist naar Vlissingen tot er een regeling kan worden getroffen.

Investering
Vlissingen moet jaarlijks 3 a 4 ton bijleggen om te zorgen voor een schoon en veilig strand. Volgens Vlissingen zijn er geen afspraken gemaakt over wie dat voortaan voor zijn rekening neemt. Om die redenen kon de gemeente naar eigen zeggen niet anders dan zich verzetten, met als laatste redmiddel een kort geding.

Veere
Tegelijk met de huuropzegging voor de Vlissingse stranden heeft het waterschap ook de huur opgezegd van de stranden in de gemeente Veere, maar die gemeente is in tegenstelling tot Vlissingen wel akkoord gegaan met de nieuwe voorwaarden, waaronder de hogere huurprijs.


Lees ook:
- Vlissingen pikt huuropzegging strand niet
-'Waterschap kon niet anders dan huur opzeggen'
- Waterschap wil geld zien van Vlissingen en Veere

Deel dit artikel: