College Terneuzen: 'Westerscheldetunnel moet tolvrij'

Het Terneuzense college van burgemeester en wethouders wil dat de Westerscheldetunnel tolvrij wordt. Dat zegt wethouder Cees Liefting. Hij noemt het te gek voor woorden dat er nog tol betaald moet worden en roept alle Zeeuwen op om de petitie daartegen te tekenen.

Wegenbelasting
Volgens Liefting heeft de Westerscheldetunnel zich in de loop der jaren van regionale tot internationale verbinding ontwikkeld en is het daarom niet meer dan logisch dat de nationale overheid dat voor z'n rekening neemt. "Tot nu toe lijkt het erop dat wij als Zeeuws-Vlamingen maar ook als Zeeuwen de rekening aan het betalen zijn voor iets wat we met elkaar gewoon met wegenbelasting moeten betalen", legt Liefting uit.

Lobby
Liefting deed in eerste instantie op persoonlijke titel een oproep om de petitie voor een tolvrije tunnel te tekenen, maar wil nu benadrukken dat het voltallige Terneuzense college voor een tolvrije Westerscheldetunnel is. Wat hem en zijn collega's betreft komt het onderwerp op de lobby-agenda van Zeeland in Den Haag. Liefting: "Het is gewoon van groot belang voor de economische ontwikkeling hier dat we een vrij toegankelijk gebied zijn."

Rug tegen de muur
Over het feit dat de tunnel er ooit gekomen is op voorwaarde dat er dertig jaar tol betaald zou worden zegt Liefting: "Er zijn altijd afspraken die je maakt op het moment dat je met de rug tegen de muur staat."

Den Haag
Liefting wijst met de vinger naar Den Haag: "Als ze waar willen maken wat ze zeggen: 'We halen drempels weg, we halen grenzen weg tussen landen om te zorgen dat alles zo goed mogelijk doorstroomt', en dit houden we in stand, ik vind het niet uit te leggen." Over de petitie zegt hij nog: "We gaan die petitie alle kans geven, iedereen moet tekenen. En als dat niet lukt gaan we lobbyen en wat mij betreft met z'n allen naar Den Haag."

Petitie
De petitie om de Westerscheldetunnel tolvrij te krijgen is inmiddels 11.811 keer getekend.

Deel dit artikel: