Google gecharmeerd van robotbrein uit Heinkenszand

Een robot die denkt als een mens en ook andermans emotie kan voelen. In Heinkenszand werken ze aan robotbrein Astrid. De makers denken dat ze de wereld gaat veroveren.

Robotbrein
Mindconstruct, het bedrijf achter Astrid, wordt op de voet gevolgd door robotmakers zoals Google, die grote bouwers heeft overgenomen. Want de robot zelf is niet het doel, wel het robotbrein. "Dit brein is binnen zes maanden klaar, dan leert het zelf, kan het begrippen, concepten begrijpen. Nu leert ze zinnen en woorden, maar dat groeit met de dag", aldus maker Hans Peter Willems.



Voelen
Een robotbrein zoals dat van Astrid, gaat veel verder dan domotica, computergestuurde toepassingen in huis, legt Willems uit. "Domotica is dat je bijvoorbeeld het licht op afstand aan kunt doen door je stem te gebruiken. Astrid is in staat te voelen, te ruiken en doordat ze leert door te doen, kan ze mensen ook echt helpen. Dus in de zorg is een hele grote toekomst voor haar weggelegd."

Wereld
Dat blijkt, want het project wordt nu al op de voet gevolgd door zorgmarkten in Amerika en Frankrijk. Maar ook samenwerkingen met grote universiteiten in Amerika, Japan, Australië, Zuid-Afrika en Rusland bestaan al. "Daar hoef je niet eens meer voor te reizen, hoewel ik toch vaak de wereld over vlieg, maar veel kan online", zegt Willems. Hij werkt onder meer samen met onderzoeker Gerard Jagers op Akkerhuis van de Wageningen Universiteit.

Maker
Nog niet zo lang geleden streek Mindconstruct neer in Heinkenszand. Na een aanbod voor een andere vestigingslocatie te hebben afgeslagen. Hans Peter Willems: "Brainport Eindhoven wilde dit bedrijf graag in de buurt hebben. Maar omdat ik hier woon en wil werken, was de keuze makkelijk."

'Middenop de kaart'
Burgemeester Jaap Gelok van de gemeente Borsele is blij dat dit bedrijf in zijn gemeente is neergestreken. "Het is een heel innovatief bedrijf, wat ze doen met het ontwikkelen van een besturingsmechanisme van robots is iets wat volgens mij zijn weerga niet kent. En als het lukt, dan zet dit bedrijf Heinkenszand én Borsele middenop de kaart."