Nieuwe aanpak borstkanker

De behandeling van borstkanker in Zeeland wordt geconcentreerd in een nieuw borstkankerteam. De concentratie van de behandelingen in één gespecialiseerd team, moet de kwaliteit vergroten.


Samenwerking
Het team bestaat uit mammaradiologen, oncologen, plastisch chirurgen, radiotherapeuten en gespecialiseerde verpleegkundigen van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, ziekenhuis ZorgSaam en het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut. Het mammateam overlegt bij moeilijke ziektebeelden met artsen van het Erasmus MC.

Vlissingen en Terneuzen
Borstkankerpatiënten in heel Zeeland krijgen dezelfde behandeling. De behandeling vindt plaats vanuit de mammapoli in Vlissingen en in Terneuzen. Op de mammapoli kunnen patiënten verschillende specialisten consulteren. De diagnose kan in zowel Vlissingen, Goes als in Terneuzen worden gesteld. Een patiënt met mogelijke borstkanker kan op de spoedigst beschikbare plek terecht. Chirurgische ingrepen vinden plaats in Vlissingen en Terneuzen.


Behandelingen kwijtraken
Volumenormen, die het minimale aantal gespecialiseerde ingrepen per ziekenhuis bepalen, worden steeds strenger. Als een ziekenhuis niet genoeg ingewikkelde behandelingen haalt, kan het die behandelingen kwijtraken. Zo zijn in Zeeland al longoperaties en maagkanker verdwenen. Samenwerking en bundeling van behandelingen moet specialistische zorg in Zeeland behouden.

Voorbeeld
De samenwerking tussen de Zeeuwse ziekenhuizen staat dit jaar hoog op de agenda. De Commissie Toekomstig Zorg Zeeland zoekt naar betere samenwerking tussen de zorginstellingen in Zeeland. Het nieuwe borstkankerteam is er een eerste voorbeeld van. Ook voor andere specialistische behandelingen worden samenwerkingsverbanden onderzocht.

Deel dit artikel:

Recent nieuws