Petitie tegen 'gevaarlijke Belgische kerncentrales'

DOEL (BEL) - De anti-kernenergiebeweging Wise heeft een petitie opgezet tegen de kerncentrale van Doel net over de grens in Belgiƫ, bij Antwerpen. De actiegroep roept in de petitie de Nederlandse regering op om ervoor te zorgen dat 'de gevaarlijke Belgische kerncentrales' Doel 3 en Tihange 2 worden gesloten.

Oproepen
In de petitie, die ook is gericht aan de Belgische regering, roept Wise België op om te luisteren naar de oproepen van ministers uit Duitsland en Luxemburg. Zij verzochten eerder al om de sluiting van de reactoren. De petitie kan worden ondertekend op wisenederland.nl.

Veiligheid
Volgens Wise zorgen de vele lekkages, scheuren, en zelfs sabotagepogingen voor veel ongerustheid over de veiligheid. Bij een gezamenlijk bezoek van de Nederlandse en Belgische ministers aan Doel zei minister Melanie Schultz van Haegen nog op basis van het oordeel van de Belgische controleurs dat de centrale veilig is. Maar volgens Wise is dat niet met zekerheid te zeggen.

Noodstop
Als de reactoren, bijvoorbeeld vanwege het zoveelste probleem in het niet-nucleaire deel, weer een noodstop moet maken dan bestaat volgens de actiegroep het risico dat de reactorvaten de dan plotseling optredende temperatuurwisseling niet meer aankunnen. Volgens de actiegroep is niet te voorspellen hoe vaak een reactorvat een dergelijke noodstop nog aankan.

Nieuwe Tsjernobyl
Deze onveilige reactoren brengen daarom volgens Wise het risico op een nieuwe Tsjernobyl-ramp met zich mee. De actiegroep eist daarom dat België de centrales stillegt totdat een grondige impactanalyse uitgevoerd is.

Lees ook:
- Minister Schultz probeert onrust over Doel te sussen
- Gelok: 'Doel heeft imagoprobleem'
- Ministers inspecteren samen de kerncentrale in Doel

Bijeenkomsten
Wise organiseert de komende weken informatiebijeenkomsten in Zeeland, Brabant en Limburg om bewoners en bestuurders op te roepen te protesteren tegen het besluit van de Belgische regering om de kerncentrales open te houden. Dat besluit werd in november genomen.

Lees ook: Oude kernreactoren Doel 1 en 2 toch langer open

Deel dit artikel: