'Mijn opa moest huilen toen hij me het boek gaf'

Op de Christelijke basisschool in Kruiningen besteden ze elk jaar rondom de herdenking van de watersnood veel aandacht aan de ramp. De kinderen kennen de verhalen vaak van hun opa's en oma's in het dorp. Tijdens de ramp stroomde Kruiningen door drie gaten in de zeedijk vol water en verdronken er 64 mensen, onder wie 11 kinderen.

Selma Noort
Felysha uit groep 5/6 van basisschool de Welle in Kruiningen kent de verhalen van de ramp van haar opa. Hij maakte mee dat het water het dorp overspoelde. Van hem kreeg ze ook het jeugdboek van Selma Noort 'De zee kwam door de brievenbus'. Hij moest huilen toen hij het boek aan haar gaf, zegt ze.De zee kwam door de brievenbus
Het boek 'De zee kwam door de brievenbus' gaat over de 8-jarige Liesje die samen met haar vader en moeder, zus Sjaan en broertje Bertje in Kruiningen woont tijdens de watersnoodramp van 1953.Waargebeurd verhaal
Het boek 'De zee kwam door de brievenbus' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Lia Gijzel-Soeting zoals ze voluit heet, woonde in 1953 met haar vader, moeder, zusje en broertje in Kruiningen. Haar vader was er gymnastiekleraar en fysiotherapeut. Het gezin overleefde de watersnoodramp. Na de ramp zijn ze van Kruiningen naar Middelburg verhuisd. Lia (Liesje) is sindsdien nooit meer terug geweest in Kruiningen.

Weerzien met Kruiningen
Schrijfster Selma Noort nodigde Lia vorig jaar uit om naar Kruiningen te reizen. Het huis waar ze indertijd woonde stond er nog en ook het toenmalige verzorgingshuis waar ze werd ondergebracht toen ze gered werd. Lia heeft geen trauma over gehouden aan de watersnoodramp en ze dankt haar ouders daarvoor, omdat die altijd in alle openheid en rust met hun kinderen over de ramp hebben gesproken.

Bekijk ook:
- 63 jaar na de ramp voor het eerst terug in Kruiningen

Deel dit artikel: