Huizen Kwadendamme zijn lego in het groot

Kant-en-klare huizen uit een fabriek. In Terneuzen worden ze gebouwd en in Kwadendamme worden de eerste geplaatst. Het gaat om zorgwoningen van woningstichting R&B Wonen. Het grote voordeel is dat de huizen zeer flexibel zijn en makkelijk en snel verplaatst kunnen worden.

Mal
In de fabriek in Terneuzen staat een speciale machine voor de woningen. Eigenlijk is het een grote mal, waarin de woningen als het ware worden gegoten. Het resultaat is een betonnen blok met een vloer, een plafond en drie muren. De blokken kunnen als legoblokjes op elkaar worden gezet en vormen dan een eengezinswoning. Twee blokken naast elkaar zijn samen een levensloopbestendige (senioren)woning.

Verhuizen
In een week kan deze woning sleutelklaar zijn. "Hiermee kunnen we onze huurders snel onderdak bieden," aldus directeur Peter Bevers van de woningbouwstichting die het concept heeft bedacht. "Maar als er in de toekomst een woningoverschot ontstaat, kunnen we de woningen zo weer verhuizen naar plekken waar ze wel nodig zijn." De blokken passen op een vrachtwagen.

Duur
Nadeel is dat zo'n gegoten woning nu nog duur is, ondanks de snelle bouwtijd. Het kost evenveel als het bouwen van een normaal huis. Als er in de toekomst meer vraag naar komt, kan het volgens Bevers een stuk goedkoper worden.

Piepschuim
De woningen zijn zogenoemde curaviewoningen. Dat zijn woningen waarin ook zorg verleend kan worden. In Zeeland staan al curaviewoningen, in Borssele. Maar die zijn van piepschuim. De gegoten variant is nieuw. R&B Wonen plaatst deze maand acht stuks in Kwadendamme. In 2017 moeten er in totaal 250 curaviewoningen in Zeeland staan. Daarvan zijn honderd op deze nieuwe manier gemaakt.

Deel dit artikel: