Vergrijzing grootste zorg voor zendamateurs

Toenemende vergrijzing en het uitblijven van aanwas van jeugd is één van de belangrijkte bedreigingen voor het zendamateurschap. Volgens de Delta Radio Communicatie Ondersteuning (DRCO) is een radionetwerk een belangrijke back-up bij rampen als de digitale communicatiemiddelen het laten afweten.

Ramp '53
In de dagen na de watersnoodramp van 1953 was een amateurnetwerk van groot belang om hulp voor het getroffen gebieden op gang te brengen. Dergelijke radionetwerken worden nu nog steeds gebruikt en onderhouden door zendamateurs.

Lees ook: Noodfrequentie Watersnoodramp weer in gebruik

Vergrijzing
Sinds het begin van deze eeuw staat vergrijzing hoog op de agenda van de landelijke radiovereniging VERON. Desondanks is de jeugdige aanwas volgens Dan de Bruijn van de DRCO niet groot. "De jeugd heeft een mobieltje, een computer, die zijn niet bezig met radio en dat is erg jammer." Voor de komende twintig jaar voorziet De Bruijn geen problemen, maar daarna wel. "Zonder radio valt alle communicatie weg."

Opleiding
Enkele HBO-instellingen in Nederland hebben inmiddels het zendamateurschap als keuzevak opgenomen. Zo kunnen onder meer studenten aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven het voor radiozendamateurs benodigde F-examen afleggen. Zónder dit papiertje is het niet mogelijk om als zendamateur aan de slag te gaan. Nederland telt op dit moment zo'n 13.000 radiozendamateurs.

Deel dit artikel: