'Politiek luistert niet naar de gewone mens'

De gewone mensen worden door de politiek nauwelijks gezien en gehoord vindt PvdA-er Jan Schuurman Hess uit Kats. Daarom is hij op een zoektocht naar de ervaringen van gewone mensen. Over die ontmoetingen schrijft hij een blog, dat uiteindelijk een boek moet worden.

Fietstocht
Elke week maakt Jan Schuurman Hess fietstochten naar gewone mensen op hun werkplek. Wat maken zij mee? Waar lopen ze tegen aan? Hoe belastend is hun werk? Schuurman Hess is geïnteresseerd in hun ervaringen, ergernissen, inzichten en dromen.

Verhalen
''Cijfers over de economie geven zo'n abstract beeld'', zegt Schuurman Hess.''Het gaat mij om de verhalen erachter. Dat een bouwvakker van 55 jaar nergens meer een baan kan vinden en dat een boer met dertig hectare nauwelijks het hoofd meer boven water kan houden.'' Dat, vindt hij, zouden beleidsmakers moeten weten.

Noord-Beveland
Jan Schuurman Hess begint zijn zoektocht op Noord-Beveland. Hij praat met boeren, vakmensen, een fotograaf, een slager. Vanaf mei fietst hij in het Rijnmondgebied om daar de verhalen van mensen op te tekenen die in een verstedelijkt gebied werken.

Slager
Bij slagerij Verburg in Kortgene ziet Schuurman Hess slager Cor Verburg aan het werk tijdens het versnijden en uitbenen van een lam. Slagerij Verburg is nog een van de laatste slagers in Nederland die zelf slacht. Hij koopt zijn koeien en lammeren bij boeren in de buurt en weet hoe daar met de dieren is omgegaan. Cor Verburg vertelt met grote passie over zijn werk. Hij maakt lange dagen maar geniet nog elke dag van zijn vak. Hij vindt het spijtig dat het moeilijk is om opvolgers te vinden.


Boek
Al eerder maakte Schuurman Hess een wandeltocht door Nederland om met gewone mensen over hun leven te praten. Dat resulteerde in het boek 'Voettocht naar het hart van het land'. De verhalen zijn ook terug te lezen op zijn website www.voettochtvanjan.nl.

Lees ook:
- Twee jaar lang wandelen door Nederland
- 'Te voet heb je alle tijd voor een goed gesprek'

Deel dit artikel: