Volksnationalisten dreigen met juridische stappen

De rechtsradicale groepering Voorpost dreigt met juridische stappen tegen de gemeente Middelburg, als ze niet bij de Nieuwe Kerk mag protesteren tegen Angela Merkel. De gemeente Middelburg moet nog toestemming geven voor de demonstratie.

Uitreiking
Voorpost wil met 200 man demonstreren tijdens de uitreiking van de Four Freedoms Awards op 21 april in de Nieuwe Kerk. De Duitse bondskanselier is een van laureaten.

Lees ook: 'Merkel hoort niet in Middelburg, maar bij Strafhof in Den Haag'

Groenmarkt
Florens van der Kooi, actieleider van Voorpost, wil graag demonstreren op de Groenmarkt, in de buurt van de ingang van de Nieuwe Kerk. Voorpost heeft dit bij de gemeente Middelburg gemeld en hoopt dat de demonstratie wordt toegestaan. Met een andere locatie neemt Voorpost geen genoegen.


Kort geding
"Als we echt duidelijk ver van dit zogenaamde feestje worden weggezet, dan zorgen we voor een advocaat en dan gaan we een kort geding aanspannen. Dan gaan we het aanvechten. Absoluut," zegt Van der Kooi. Voor de zekerheid heeft de vereniging aangegeven van acht uur 's ochtends tot vijf uur 's middags te willen demonstreren, maar in overleg met de autoriteiten wil Van der Kooi die inkorten tot een paar uur: "Als we er maar staan als Merkel arriveert."


Ander geluid

Volgens Voorpost zijn de 'gewone burgers' het niet eens met het uitreiken van een prijs aan Angela Merkel. Van der Kooi: "Wij willen een duidelijk ander geluid laten horen. Wij zijn van mening dat de groep mensen die deze prijs wil uitreiken aan Angela Merkel een soort van elite is die ver af staat van de gewone burgers, De gewone burgers die het totaal niet eens zijn met het beleid dat Angela Merkel voert in Europa."


Exteem-rechts

Volgens de AIVD is Voorpost een extreem-rechtse organisatie. Voorpost noemt zichzelf 'volksnationalistisch'. De vereniging verzet zich onder andere tegen de multiculturele samenleving en de Europese Unie. Verder is Voorpost voor samenvoeging van Nederland en Vlaanderen tot één natie.


Links-radicalen

In het verleden hebben protestmarsen van Voorpost in Nederland geleid tot tegendemonstraties van de links-radicale AFA, de Anti-Fascistische Actie. Hierbij is de Mobiele Eenheid ingezet om de groeperingen uit elkaar te houden.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren extreem-rechts merkel voorpost
Deel dit artikel: