Samenwerking ziekenhuizen komt op gang

De twee Zeeuwse ziekenhuizen komen voor de zomer met een uitgewerkt samenwerkingsplan. Dat zeggen de ziekenhuisdirecteuren na overleg met de commissie Toekomstige Zorg Zeeland. Onder druk van de commissie zijn de ziekenhuizen met elkaar in gesprek om behandelingen op elkaar af te stemmen.

Borstkanker
De ziekenhuizen hebben al afspraken gemaakt over de gezamenlijke behandeling van borstkanker. Patiënten kunnen na diagnose op de snelst beschikbare behandelplaats terecht, of dat nu bij het ADRZ is of bij ZorgSaam. De borstkankerspecialisten en mamaverpleegkundigen gaan in een team samenwerken.

Lees ook: Nieuwe aanpak borstkanker

Patiëntendossiers
Het ADRZ heeft besloten over te stappen op hetzelfde electronisch patiëntensysteem als dat van ZorgSaam. Hierdoor kan patiënteninformatie makkelijk uitgewisseld worden. Het ADRZ had eerder nog voor een ander systeem gekozen, dat nog niet helemaal is ingevoerd.

Zorg verdwijnt
De ziekenhuizen zijn gedwongen meer samen te werken om behandelingen in Zeeland te houden. Voor bepaalde complexe behandelingen geldt dat een ziekenhuis er jaarlijks een minimum aantal van moet uitvoeren. Door elkaar patienten te gunnen, kunnen deze minimumaantallen worden gehaald.

Tevreden
De commissie Toekomstige Zorg is tevreden over de voortgang van de samenwerking. 'Er is een enorm verschil met een paar jaar geleden. De wil tot samenwerking is er, er wordt op een open manier met elkaar gesproken. Als ik zie met hoeveel inzet er gewerkt wordt, ben ik optimistisch', aldus voorzitter Eke van der Veen.

Lees verder: Drie ziekenhuizen, één informatiesysyteem

Deel dit artikel: