Vrees voor verdwijnen monumenten

Schouwen-Duiveland moet afzien van het terugdringen van het aantal gemeentelijke monumenten. Dat vindt een landelijke monumentenorganisatie. Stichting het Cuypersgenootschap vreest dat de gemeente 'zo haar historisch erfgoed verkwanselt'.

Nadelen
Schouwen-Duiveland wil het aantal gebouwen met de gemeentelijke monumentenstatus verminderen. Het gemeentebestuur vindt dat aan de status voornamelijk nadelen kleven voor pandeigenaren. Bijvoorbeeld omdat er verplicht een vergunning nodig is bij een verbouwing.

Weggegooid geld
De eigenaren van de monumentale panden mogen zelf bepalen of ze van de lijst willen. Een zeer slecht idee volgens Norman Vervat van het Cuypersgenootschap. "Met dit voorstel worden alle investeringen die tot op heden zijn gedaan in het beschermen van de panden zinloos. Het wordt weggegooid geld.''

Vrijbrief
Vervat denkt dat veel pandeigenaren het voorstel als een vrijbrief zien om te verbouwen of zelfs te slopen. ''Dat zou niet moeten kunnen gebeuren. Het historisch erfgoed van de gemeente is juist de aantrekkingskracht van het eiland.''

Wet
De nieuwe procedure van Schouwen-Duiveland is volgens Vervat in strijd zijn met de wet. Er zouden landelijk vaste afspraken voor gelden. Vragen of bezitters van de monumentenlijst gehaald willen worden, mag volgens de stichting niet. De vereniging heeft de gemeente een protestbrief gestuurd met alle bezwaren.