'Brandweer Zeeland langzaam door vrijwilligers'

MIDDELBURG - De Zeeuwse brandweer is één van de langzaamste brandweerorganisaties van ons land. Dat blijkt uit cijfers over 2015 die het CBS vandaag gepubliceerd heeft. De Veiligheidsregio Zeeland staat met gemiddeld 8,1 minuut op de vierde plaats van onderen in Nederland. Volgens directeur Gerrie Ruijs komt het verschil door de inzet van vrijwilligers.


Responstijd
De gemiddelde aanrijtijd in ons land is 7,4 minuten. De brandweer in Zuid-Holland is met 6,7 minuten de snelste. In Zeeland duurt het gemiddeld 4,1 minuten na de alarmering voordat de brandweerlieden daadwerkelijk op de wagen zitten en wegrijden van de kazerne. Het Nederlandse gemiddelde is 2,8 minuten. Alleen de Drentse brandweer doet er nog langer over dan die in Zeeland om uit te rukken: 4,6 minuten.

Vrijwilligers
Volgens directeur Gerrie Ruijs van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) komen de langzamere aanrijtijden door de inzet van relatief veel vrijwilligers in de provincie. De VRZ telt zo'n 200 beroepsbrandweermannen en 1200 vrijwilligers. "Die vrijwilligers komen van huis of werk. Dat maakt dat het altijd langer duurt dan als je beroepsbezetting hebt vanuit een kazerne."
Financiering
In Zeeland worden volgens Ruijs relatief veel vrijwilligers ingezet vanwege de kosten. "Als je met beroeps werkt moet je er miljoenen bijleggen. Die miljoenen heeft niemand zomaar op de plank liggen. We zijn blij met de vrijwilligers, de passie en bevlogenheid vinden we mooi."

'Context mist'
Ruijs mist verder de context bij de cijfers. "We hebben een dunbevolkt en uitgestrekt gebied. In de Randstad zitten ze overal dichtbij." Daardoor zijn de cijfers volgens haar niet representatief voor elke regio. "Misschien dat wij het wel efficiënter doen dan regio's die bovenaan staan."

Snelsten
Zodra de Zeeuwse brandweerlieden eenmaal rijden blijken ze overigens de snelsten van Nederland te zijn: de gemiddelde rijtijd tussen de kazerne en de brand was in 2015 slechts 3,1 minuten, het laagste van Nederland. In Drenthe hebben ze de meeste tijd nodig om bij de brand te komen: 4,8 minuten.

Cijfers CBS

Deel dit artikel: