'Ik heb de liefde voor groen van mijn oma geërfd'

De 27-jarige Svetlana Martin uit Axel heeft bewust gekozen voor een vak in de groensector. Ze is tuinarchitect en snapt er niets van dat jongeren groenopleidingen links laten liggen. Het leerlingenaantal op deze opleidingen in Zeeland loopt al jaren terug. VETgroen
De tuinarchtiect vindt het zonde: "Ik heb nooit een seconde spijt gehad van mijn keuze!" Dus doet ze er alles aan om de groenopleidingen in Zeeland te promoten. Zo staat ze in het magazine VETgroen dat in januari is gelanceerd. Initiatiefnemer van het blad, Joan Hofland, is nauw betrokken bij de groenopleidingen van Edudelta in Goes. "Door groene Zeeuwse ondernemers hun verhaal te laten vertellen, hoop ik nieuwe jongeren te inspireren voor de opleidingen," vertelt Hofland.

Lees ook: Eerste exemplaar gelanceerd van VetGroen!

Rusland
Een van die jongeren die haar verhaal doet is Svetlana. Op haar achttiende is ze uit Rusland naar Nederland gekomen. Ze volgde de hoveniersopleiding in Goes om vervolgens de studie tuinarchitectuur te doen in Gent. "Ik wilde vroeger kunstenaar worden. Tekenen en tuinaanleg bleek voor mij een nog betere combi te zijn." Ze is zelfstandig ondernemer en wordt ingeschakeld door particulieren die een nieuwe tuin willen.

Oma
Voor haar werk heeft ze bijna dagelijks contact met hoveniersbedrijven. De laatste tijd merkt ze dat deze bedrijven bijna niet aan goede werknemers kunnen komen. "Ik denk dat jongeren tegenwoordig veel liever binnen achter hun computer zitten. Vroeger speelde ik altijd buiten en zo heb ik de natuur leren kennen," vertelt ze. "Mijn oma had in Moskou een prachtige tuin. Van haar heb ik de liefde voor groen geërfd."

Paardenfokker
Leerlingen uit de derde klas van de middelbare scholen in Zeeland hebben allemaal een exemplaar van VETgroen gekregen, maar het blad is ook online te lezen. Naast Svetlana staan er onder meer ook een bloemiste, een oesterkweker en paardenfokker in.

Lees ook: Zeeuwse groenopleidingen niet in trek

Deel dit artikel: