Kanniewaarzijn fileert Bio Base Terneuzen

Het Bio Base Training Center in Terneuzen is een miljoenenflop. Dat stelt het tv-programma Kanniewaarzijn dinsdagavond. De show heeft een reportage gemaakt over het opleidingscentrum voor de groene industrie. Het project kostte 8 miljoen euro en er zou nauwelijks gebruik van worden gemaakt.

Geen vraag naar
Het trainingscentrum is in 2012 geopend. Bedrijven leren er duurzame brandstof te winnen uit restproducten van de landbouw. "Er bleek alleen geen vraag naar te zijn, niemand volgde er opleidingen", zegt gemeenteraadslid Michiel Groeneveld (VVD) in de aflevering over het project.Doorstart
In 2014 maakte het Bio Base Centrum een doorstart. Er waren nijpende geldtekorten, omdat bedrijven wegbleven. De noodzaak om groen te produceren bleek minder urgent dan vooraf gedacht. De kwakkelende economie speelde daarbij ook een rol.

Voorbereiding
Volgens het programma is vooraf niet goed meegenomen dat de trainingen ook al op andere plekken in het land gevolgd kunnen worden. Groeneveld: "Als je niet weet waar je mee bezig bent, moet je je afvragen of je dat eigenlijk wel had moet doen."

Sloeweg-debacle
Het satirische tv programma stelt absurde situaties bij overheden en bedrijven aan de kaak. De aflevering over Bio Base Terneuzen wordt dinsdagavond om 22.25 uitgezonden op NPO1. In januari kwam het Sloeweg-debacle al aan de orde.